Het bouwen van huizen gaat vandaag de dag heel anders dan pakweg 40 jaar geleden. Toen werd een huis op de plek waar het moest komen steen voor steen opgebouwd. Dat proces nam maanden in beslag. Tegenwoordig gaat dat in de meeste gevallen heel anders. Nu worden steeds meer woningen prefab aangeleverd op de bouwlocatie. Ze hoeven dan alleen nog maar in elkaar te worden gezet. Het grote voordeel is dat het bouwen hierdoor veel sneller gaat. In een fabriekshal kan het hele jaar door worden gewerkt. Van vorstverlet en onderbreking van werk omdat het regent of stormt is niet aan de orde.
Duurzame woningen
Woningen worden steeds duurzamer. Dat zie je aan de goed geïsoleerde muren, de zonnepanelen op het dak en de laadpaal voor de elektrische auto die alvast is geplaatst. Een woning die duurzaam is, is aantrekkelijk voor de toekomstige bewoners want de kosten voor gas en stroom worden steeds hoger. De verwachting is dat deze kosten de komende decennia nog hard zullen stijgen. Daar komt bij dat vooral gas voor uitstoot van CO2 zorgt. Daarom worden steeds meer woningen opgeleverd zonder gasaansluiting. Dit leidt dan weer tot overbelasting van het elektriciteitsnet, omdat ook de verwarming en warmwatervoorziening met stroom moet worden geregeld.
Duurzaam bouwen
Duurzame woningen moeten duurzaam worden gebouwd. Het bedrijf KAESER Kompressoren is zich hier heel goed van bewust. Zij leveren machines die voldoen aan de hoogste milieu eisen. Dit kunnen zij doen omdat ze inmiddels jarenlange ervaring hebben met het ontwikkelen van moderne machines. Deze worden niet alleen in de bouw gebruikt, maar ook in fabrieken en andere bedrijven die gebruik maken van compressoren.
De ontwikkelingen gaan verder
Bij verduurzaming in de bouw gaat het natuurlijk niet alleen om een zuigercompressor maar om veel meer dingen. Er worden steeds vaker elektrische kranen ingezet. Die moeten ook nog verder worden ontwikkeld omdat ze nu een enorm accupakket nodig hebben met de omvang van een bouwloods om een paar uur per dag te kunnen werken. Daarnaast wordt er gewerkt aan duurzaam beton dat veel minder CO2 uitstoot veroorzaakt bij de productie. Er wordt meer met hout gebouwd. Is dat duurzaam, vraag je je misschien af. Ja, want er wordt uitsluitend hout gebruikt dat speciaal voor dit doel wordt gekweekt. In de periode dat de bomen er staan leveren ze bovendien een bijdrage aan de biodiversiteit. Na de kap worden er direct weer nieuwe bomen geplant. Bouwen met hout gebeurt al voor zowel woningen als bedrijfspanden. Soms nog met een betonnen ‘frame’ maar er zijn al panden die volledig uit hout zijn opgetrokken. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker gaan gebeuren. Ook speciaal gekweekte hennep wordt al gebruikt, onder andere voor het goed isoleren van woningen. Hoe lang dergelijke huizen en kantoren kunnen blijven staan moet de toekomst uiteraard nog uitwijzen, maar de levensduur doet zeker niet veel onder voor die van bakstenen en beton.